Elins

Jag är på andra sidan jorden

Det är bara jättekonstigt när jag tänker på det. Ska jag vara helt ärlig känns det nästan som att jag är i Sverige... förutom att alla pratar engelska. ÅHHH det är så konstigt!

EeeeeeeejLIryedhbfgdnfgfN

Jag har varit här i nästan två månader nu, och ändå är det bara EN person som lyckas uttala mitt namn. Och hon är halvsvensk...
     Det måste vara någonting i namnet Elin som är helt omöjlig för amerikanare att uttala hur mycket de än försöker. För herregud vad de försöker! Haha men det roliga är att desto mer de försöker uttala mitt namn- desto längre bort kommer de. Det brukar sluta med att efter hundrade försöket säger de någonting i stil med "Eiljajdsnteyhrhhrv" och jag svarar "close enough" för att kunna gå vidare haha.
      Idag under musikalträningen spenderade vi seriöst tio minuter efter uppropet att uttala mitt namn. När jag delar upp namnet (tycker alltid att jag är otroligt pedagogisk när jag gör det) går det utmärkt. De kan säga E och de kan säga LIN. Men när de ska säga de tillsammans lyckas det ändå bli "Erli" eller "ajlind" eller något helt annat.
      De flesta har gett upp och kallar mig bara E eller El, men vissa är banne mig riktigt envisa och vill verkligen få till det. Det är lite roligt faktiskt. Men oj så mycket lättare det hade varit om jag hade haft ett internationellt namn...

Sant och Falskt om High School

Många har som jag sett high school-film efter high school-film och fått en känsla av hur amerikanska skolan är. Det finns hundratals av dem; Mean girls, American Pie, She's all that, 17 again, Grease, Not another teen movie, Easy A m.fl. Men är verkligen en dag på high school som i filmerna?
 
DETTA ÄR FALSKT (iallafall på mitt high school)
     1, Det är inte grupperat. Tillexempel att cheerleaders bara umgås med cheerleaders, fotbollskillar med fotbollskillar, "töntar" med "töntar" osv. Det finns inga riktiga grupper. Alla umgås lite med alla.
     2, Det finns inget "the plastics" eller liknande på skolan. Jag tror snarare att man skulle bli skrattad åt om man hade en dag i veckan då man bara har på sig rosa. T-shirt och jeans- det är tydligen vad som gäller här!
     3, Det springer inte runt en massa snygga Zac Efrons eller Freddi Prinze Jrs i korridorerna (tyvärr). Jag skulle säga att det är Sverige-kvalité på killarna här...
     4, Folk brister inte bara ut i sång helt spontant som de gör i High School Musical.
 
DETTA ÄR SANT
     1, Schoolbuses! De finns! De är gula! Och de är överallt! Dock har jag inte åkt någon ännu... men det kommer utforskas snart!
     2, Det är sant att de får typ pizza till lunch varje dag. Däremot måste man betala för den, så de flesta (däribland jag) tar med sig egen lunch. Ett tips är att prova macka med cheddarost och jordnötssmör! SÅ GOTT!
     3, American spirit stämmer verkligen. Alla går runt med T-shirtar med skolans namn på hela tiden. Och folk är helt galna under sportmatcher och liknande!
     4, Balerna är också som i filmerna. Min skola har tre (tror det är lika med de flesta): Homecoming, Winter Formal och Prom. Dejter är också mycket vanligare här än vad det är i Sverige. Jag tror inte någon gick med en dejt på min bal i nian... men här har verkligen alla en dejt. Till Homecoming och Prom är det en tradition att killen frågar tjejen, men när det är dags för Winter Formal är det tvärt om!

Lockdown

 
På vägen till skolan åkte jag och Amy förbi en polisbil som stod parkerad utanför ett hus på granngatan Atwater road. Jag kommenterade det lite snabbt, men jag släppte det eftersom jag inte trodde att det var något allvarligt. Där hade jag fel...
    När vi kommit fram till skolan och alla var i sina respektive klassrum hördes rektorns röst i högtalarna. En man hade samma morgon blivit mördad i huset med polisbilen, och mördaren var fortfarande på fri fot. Eftersom det hela hände väldigt nära skolan gick mitt high school under vad de kallar "lockdown". Vilket betyder att de låser alla dörrar, täcker för fönstren och ingen får lämna klassrummet (inte ens för att gå på toa).
     Vi blev utsläppta efter ett två timmar och kunde fortsätta dagen som vanligt. Vill du veta mer kan du klicka på länken över.
 
Annars har dagen varit bra. Jag har ingen musikalträning idag och gjorde klart nästan alla läxor under study hall, så nu känner jag mig alldeles fri och kan göra vad jag vill! Får se vad jag ska göra. Troligtvis kommer jag bara gå runt och vara glad att jag är helt ledig och inte riktigt göra någonting. Men det är ju kul det också!

Football


Folk¨ skriker som galningar. Tonårskillar pucklar på varandra.
En ligger medvetslös på marken. Är det ett
slagsmål...nej, det är amerikansk fotboll!
Åhhhhh det här var riktigt roligt! Skolan blev helt galen när matchen startade. Och vi fortsatte skrika och heja genom hela matchen, även om det nästan var avgjort att vi skulle vinna efter fem minuter. Jag fattar inte reglerna. Inte alls! Eller- jag vet att en touchdown ger 6 poäng. Men sen finns det en massa andra sätt att göra "mål" på också och dem fattar jag inte. Fast jag behövde som tur var inte fatta för att tycka det var roligt! (Det är bara att börja ropa när alla andra också gör det.)
 
Ps. Den medvetslösa gick det bra för. Han var borta i några sekunder men kom snabbt tillbaka igen. Tydligen är det väldigt vanligt att fotbollsspelarna gör illa sig...

BRRRRRRANDALARM

Idag under fransklektionen gick brandalarmet. Tydligen hade någon apparat i bildsalen exploderat och börjat brinna. Alla elever fick alltså i lugn och ro gå ut ur skolan (med händerna för öronen eftersom larmet var så högt) och ställa sig på parkeringen. Brandkåren var snabb och vi fick gå in igen efter en kvart. Lite action!

nummer 2291

Här har vi det. Skåp nummer 2291. Min ärkefiende. (Och enda fiende för den delen haha.) Det krävs seriöst talang och en hel del träning för att få upp en sån här. För när du har roterat in dina tre kombinationsnummer, då måste man snitsigt dra den lite till vänster, och när man hör ett litet klickljud (det är oftast där jag failar) gäller det att stanna snabbt som bara den och du kan öppna skåpet. Bara att förklara är komplicerat, förstår du då hur komplicerat det är att faktiskt göra det i verkligenheten?
     Några gånger har jag lyckats öppna det utan att behöva fråga någon om hjälp. Då gör jag alltid ett litet omedvetet glädjeryck.... vilket kan vara lite pinsamt om någon råkar se... de har ju trots allt kunnat öppna de här skåpen sen de var fem.
     Eftersom skåpet är mitt största problem just nu säger det lite om hur otroligt bra jag har det här. Engelskan flyter på mer och mer, jag lär känna fler och fler och jag trivs hur bra som helst. Ett år kommer bli en baggis!

rec SOCCER

  Idag hade vi vår första rec soccermatch. Det var riktigt riktigt roligt (vilket man kan se att jag tyckte på bilden) även om vi förlorade med typ 1-5...
   Det var evigheter sen jag rörde vid en boll, och ändå var jag en av de bästa tjejerna i laget... vilket säger lite om nivån haha.
   Men vi hade riktigt kul- och det är ju det viktigaste! Plus att jag bränner lite amerikanskt smarrsmarr när jag springer runt som en galning efter bollen.
    Efter matchen åkte hela laget och åt brunch på Miller's, vilket var mysigt.
     Vi kommer ha träning på måndagar och torsdagar och matcher på lördagar, så det kommer alltså bli en hel del fotboll för mig. Och musikalträning. Det verkar som att vi kommer träna inför skolmusikalen varje skoldag nu ända fram till uppspelet. Igår var det faktiskt mycket roligare än i torsdags. För igår körde vi igenom första scenen. Vilket betydde att jag fick gå runt lite i bakgrunden. I första scenen kommer jag spela en skådespelerska som går bredvid en skådespelare. När vi gått över cirka halva scenen kommer en drös med fans springa fram och be om autografer. Vi signerar deras papper och fortsätter ut ur scenen. Det är allt... Men jaja- det är den bästa bakgrundsrollen jag hade kunnat få iallafall haha.
 
   Ha en trevlig helg!

v. 36

 
A WALK TO REMEMBER

ORIGINALTITEL: A walk to remember

GENRE: Drama

SKÅDESPELARE: Shane West, Mandy Moore m.fl.

OM FILMEN: Ytterligare en film baserad på en av Nicholas Sparks romaner. När Landon tvingas vara med i skolpjäsen, som alternativ mot relegering, börjar han spendera mer och mer tid med skolans tönt Jamie. De faller för varandra, men Jamie bär på en stor hemlighet som kommer vända allt uppochner.

OMDÖME: En varm, mysig och sorglig film som värdsyster Amy rekommenderade mig att se. Och OJ vad glad jag är att hon gjorde det! Ett litet tips är att inte ha något planerat direkt efter du har sett filmen- för vid det laget kommer dina ögon troligtvis vara helt rödsprängda av tårar.

Andra dagen i skolan

ENGLISH
Under den här lektionen diskuterade vi lite, skrev lite, men mest av allt pratade läraren om kursplanen och betygsättningen. Vilket de har gjort på nästan alla lektioner eftersom det är början av terminen. Något som är lite roligt är att folk börjar bli förvånade när jag säger att jag är en utbytesstudent, jag antar att min svenska accent avtar mer och mer.
 
AMERICA AND CONTEMP WORLD
Historialektionen. Med en lärare som inte är det minsta patriotisk- vilket är jättebra! Det vi mest kommer fokusera på under det här året är första och andra världskriget samt kalla kriget. Vilket är helt perfekt eftersom jag redan jobbat med det i Sverige. Det ska bli väldigt intressant att se det från USAs synvinkel...
 
LUNCH
Idag var det jättefint väder ute, så vi gick ut och åt vår matsäck i solen.
 
JOURNALISM
Den här klassen kommer jag helt klart behöva kämpa med. Det kommer att vara jätteroligt- men det kommer vara tufft. Jag känner att där kommer jag lära mig mest.
 
FRENCH
Lektionen började med att vi fick välja ett "franskt namn". Vilket betyder att vi inte kommer använda våra riktiga namn därinne, utan vi använder oss av vårt franska namn. Så nu mer heter jag Colette under B4. Något som var lite tråkigt var att jag var hästlängder bättre på franska än alla andra (till och med läraren). Jag får se om jag stannar kvar i den här klassen eller inte... det är tveksamt.
 
ÖVRIGA GREJER SOM INTRÄFFAT IDAG
SKÅPET: Idag lyckades jag öppna skåpet helt själv på första försöket!
AWKWARD MOMENTS: Idag kom jag på vilka båda de där personerna var. En är en av Amys närmaste kompisar (oups) och den andra var med när jag sov över hos en tjej jag lärt känna här. Och vi var bara fem pers som var hemma hos henne- så jag visste precis vem han var. Bara det att han faktiskt hade klippt sig och såg rätt annorlunda ut.
SKOLMUSIKALEN: Idag läste det manus. Och jag, som inte har några repliker (buhuhuhuhu), fick tillsammans med de andra 30 personerna, som inte heller har några repliker, sitta och lyssna. De hade auditions i våras vilket betydde att det var helt kört för mig (som var i Sverige då) att få en roll eftersom alla är upptagna. Men till vårpjäsen- då jädrans!
EKORRE: Jag gick hem idag igen. Delvis för att jag inte vill att familjen ska känna att de måste köra mig heeela tiden, och delvis för att jag måste försöka hålla mig i form efter all amerikansk mat. Hur som helst; när jag kom till stället jag kom ihåg att den döda ekorren låg såg jag en livs levande ekorre springa förbi. "DET ÄR ETT MIRAKEL!" tänkte jag med dramatisk röst då jag i två sekunder trodde ekorren hade återuppstigit. Men som sagt varade det bara i två sekunder. För några meter längre fram låg gårdagens ekorre kvar. I samma position. Fortfarande lika död. Jahapp...

Första dagen i skolan

FOODS & NUTRITION
Under den första lektionen pratade vi bara (vilket var väldigt skönt eftersom den började 7.35!!! på morgonen). Nästa vecka ska vi bli indelade i kök och hemkunskapsläraren ville att vi skulle lära känna varandra tills dess. Sen fick jag också reda på att maten de lagar där inte verkar vara den satsigaste... typ chocolate chip cookies (MUMS).
 
PSYCHOLOGY
Åh det här ämnet är så intressant! Läraren verkar bra också. Bara det att han skriker när han ser att någon inte lyssnar, vilket resulterar i att hela klassen blir helt vettskrämd och flyger minst en meter upp i luften. Däremot fick vi en läxa under den här lektionen... första dagen liksom... kom igen!
 
ACTING
Den här lektionen tror jag kommer bli min favorit! Drama har alltid varit något jag gillar- och att jag ha det som en lektion är helt underbart!
 
LUNCH
Efter de tre första lektionerna var det dags för lunch. Jag och mina nya vänner möttes upp och åt vår medtagna lunch i matsalen tillsammans.
 
STUDY HALL
Jag är väldigt glad att jag tog en study hall. Jag satt och fixade med psykologiläxan, tiden gick jättesnabbt och huxflux var skoldagen slut.
 

ÖVRIGA GREJER SOM INTRÄFFAT IDAG
SKÅPET: Jag har haft STORA problem med att öppna mitt skåp- det är faktiskt mycket svårare än vad det ser ut att vara. Som tur är har killen två skåp iväg från mig blivit min personliga skåp-öppnare. Bara att han är där så går det alltså bra. Och jag fick faktiskt upp den själv några gånger också... efter typ femte försöket brukar det gå bra...
AWKWARD MOMENTS: Eftersom jag har träffat mycket folk under tiden jag har varit här är det nästan helt omöjligt att komma ihåg alla. Två gånger hände det att personer jag inte alls kommer ihåg kommer fram och säger "Hey Elin!". Jag bara låtsas som att jag kommer ihåg dem och svarar "Heeeey, what's up?"... men jag tror att de såg att jag var lite förvirrad.
SKOLMUSIKALEN: Idag var det första träningen inför skolmusikalen. Vet inte riktigt vad jag tänkte på när jag sa att jag ville vara med i den. Jag älskar teater, men jag dansar inte... och jag sjunger verkligen inte... Oturligt nog för mig var det sångträning idag. Men det var kul ändå. Jag kände mig lite lost vid några tillfällen, men eftersom vi är över femtio tonåringar i musikalen hoppas jag att alla hade fullt upp med att tänka på sig själva.
EKORRE: Det här var en väldigt lyckad och rolig dag. Det var bara en tråkig sak. På vägen hem såg jag en död ekorre vid vägkanten! Den var inte blodig eller något utan den bara låg där- död. Hemskt hemskt...
 

New Students Orientation

Den här låg på min säng när jag kom hem idag, lappen säger "A little starting school present!"
 
Idag var det New Stundents Orientation på LO high school. Så vid tolvtiden fick jag skjuts till skolan för att delta i rundturen. Något som var väldigt skönt var att jag inte behövde ha den där känslan man kan ha när man verkligen inte känner någon. Tvärt om- jag har lärt känna nästan en tredjedel av alla juniors genom Amy men även några seniors, så i princip varannan sekund gick jag förbi någon jag kände.
    Det hela började med att alla nya elever samlades i ett rum med seniorklassens "presidents" (ordföranden på svenska?????), och så körde vi lite lära-känna-varandra-mingel. Sen var det lunch, och efter det en rundtur i skolan.
    När jag kom hem hade jag mer koll på skolan, nya vänner och en Oregon-munkjacka som familjen köpt till mig! Bra dag...

Lite bilder från SEATTLE

Utsikten från Space Needle
 
Sushi till middag
 
Världens första Starbucks
 
Baseball
 

En historia

Idag följde jag med till Rock-kyrkan igen. Dagens tema var "förlåtelse, att kunna släppa taget och gå vidare". Prästen berättade bland annat en historia som jag fastnade för:
 
Historien handlade om två män som påbörjade en lång vandring vid sidan av en flod när de såg en gammal kvinna som försökte ta sig över till andra sidan. De två männen bestämde sig för att hjälpa henne, och bar henne över floden. Kvinnan var inte det minsta blöt och fortsatte utan att ens säga tack. De två männen- som var tvungna att ta sig tillbaka till sin sida av floden igen- fortsatte sin vandring helt dyngsura.
     Efter tio minuter började den ena mannen klaga över hur blöt han var. Efter ytterligare tio minuter började han klaga över att de slet så mycket för kvinnan och inte fick minsta lilla tack tillbaka. Tio minuter efter det började kläderna stinka och var fortfarande blöta. Då frågade den klagande mannen sin kamrat:
     - Varför är inte du irriterad? Är du inte det minsta sur?
     Kamraten svarade:
     - Nej, för jag släppte ner kvinnan för en halvtimme sen. Du bär henne fortfarande.
 
Fattar du? Bra va!?