Elins

v. 35

             NICEVILLE

ORIGINALTITEL: The help

GENRE: Drama

SKÅDESPELARE: Emma Stone m.fl.

OM FILMEN: Filmen utspelar sig i 60-talets Missisippi och baseras på Kathryn Stocketts bok med samma namn. Man får följa de mörkhyade hembiträderna och den vita överklassen och orättvisorna dess emellan.

OMDÖME: Omslaget ser lite småtråkigt ut om du frågar mig, så det tog ett tag innan jag såg den, även om jag hade hört om den innan. Men så fick jag höra av en fransman att den var helt otroligt bra. Så jag hyrde den- och ojojoj vad bra den var! Jag vet däremot inte om det är en film jag kommer se flera gånger... men en gång är den verkligen värd att se!

Schemat för första terminen

Äntligen hemma efter nästan 4h i skolan! Jag kom dit vid 10-tiden i morse för att ta ett fransktest så de kan se vilken nivå jag ligger på. Men jag hade aldrig kunnat ana att det där testet skulle ta mer än två och en halv timme att göra! Det bara fortsatte och fortsatte i åratal... fråga efter fråga efter fråga. Efter två timmar var jag väldigt uttråkad och trött så jag slavade igenom de sista frågorna lite snabbt för att få gå ut i friheten. Friheten förvandlades lite för snabbt till tråkig väntan, då jag behövde vänta till klockan ett (klockan var då runt halv) för att få mitt schema utskrivet. 
     Som tur var träffade jag lite folk jag känner och kunde stå och snacka med dem ett tag. Sen fick jag stå ytterligare en halvtimme i kö för att få mitt schema. Som tur var sprang jag på Amy på vägen ut och fick skjuts hem. Jag kan knappt beskriva hur skönt det var att kliva in i köket och få äta (jag var utsvulten)!
     Hur som helst, så här tolkar man det lite otydliga schemat över:
 
DAG A
Foods & Nutrition
Psychology
Acting
Study Hall
 
DAG B
Senior English
French
Journalism
America & Contemp World
 
(Varannan dag är A-dag och varannan är B-dag)
 
Jag är hur nöjd som helst med schemat! Faktiskt är jag riktigt taggad att börja skolan nästa vecka. För att få ut det sista av sommarlovet ska vi åka upp till Seattle i Washington över helgen för att se en baseball-match. På måndag fyller min kära syster år hemma i Sverige. På tisdag är det rundtur i skolan för nya elever, och på onsdag- då smäller det! Då är jag officiellt en High School-elev!
 

Lite bilder på trädgården

 
 
 

Såhär bor jag

MITT RUM
 
VARDAGSRUMMET
 
"FINA" VADAGSRUMMET
 
MATSALEN
 
"FINA" MATSALEN
 
KÖKET
 
SPELRUMMET
 
FILMHÖRNAN
 
 
 

v. 34

MANNEN I JÄRNMASKEN
 
ORIGINALTITEL: The man in the iron mask
 
GENRE: Action/Drama

SKÅDESPELARE: Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Peter Skarsgaard  m.fl.

OM FILMEN: De tre musketörerna har börjat bli gamla, men tar ändå på sig ett riskfullt uppdrag- att byta ut den själviske kungen Louis XIV. I och med detta uppdrag blir deras gamla vän D'Artagnan ett hot då han står på kungens sida i hopp om att alla människor kan ändra sig.

OMDÖME: Åh, jag bara älskar den här filmen. Om du inte har sett den- se den!

Kaffetillbehör

 
I Sverige är mjölk något många vill ha till morgonkaffet. Här är det annorlunda. Amerikanarna älskar att ha grädde i kaffet, eller (som min familj) "half and half"- vilket är till hälften grädde och till hälften mjölk. 
     Något som kan vara bra att veta är att kulturkrockar inte nödvändigtvis måste vara något negativt. Till exempel så älskar jag half and half. Min bild utav en kulturkrock (bara namnet låter ju skräckinjagande) innan jag åkte, var att det skulle vara en massa olikheter som skulle ge mig hemlängtan. Fast nu när jag väl är här tycker jag bara att det är lite roligt med små detaljer som skiljer sig åt från vardagen hemma i Sverige.
    Men ibland kan jag hälla ner lite hederlig mjölk ändå, och det är självklart också helt okej!
 
 
Hur som helst är det kul med annorlunda detaljer!

Svenska Hollywoodfruar

 
Det är tillbaka! Femte säsongen av Svenska Hollywoodfruar är här. Och det bästa är- jag kan se det på internet! Faktiskt är det nästan roligare att se det nu, när jag vet att de är i grannstaten.

PANNKAKSTÅRTA

Något som värdfamiljen verkligen uppskattade var när jag idag gjorde en svensk pannkakstårta eftersom min värdpappa fyller år.
 
 
RECEPT
 
(Pannkakssmet:)
2 ägg
2dl mjölk (2dl= lite mindre än 1 cup)
2dl mjöl
2dl vatten
En nypa salt
 
(Till stekning:)
Ca 2 msk smör
 
(Tårtans innehåll:)
Vispgrädde
Färska jordgubbar
Ben & Jerry's cookie dough-glass
Nutella
Vit choklad
 
1, Börja med att blanda ägg, mjölk, mjöl, vatten och salt i en bunke.
2, Låt pannkakssmeten få stå orörd i 5-10min
3, Sätt på en platta på spisen och ta fram en stekpanna (hoppa över steg 4-7 om du vet hur man steker pannkakor)
4, Lägg i lite smör i stekpannan och häll i lite smet. (Så mycket så att det täcker hela stegpannsbotten.)
5, När smeten ser ut som en gammal ostskiva- vänd på den
6, Du kan checka lite då och då och se om undersidan också har börjat få lite färg- för då är det dags att lägga pannkakan på en tallrik vid sidan av
7, Gör detta tills all smet är slut...
8, Låt pannkakorna svalna
9, Vispa grädden
10, Skär jordgubbarna
11, Riv den vita chokladen (med ett rivjärn)
12, Lägg i tårtans innehåll lite som du vill
 
ÄT! (Den smälter snabbt)
 

Spontanbesök på biografen

 
Under middagen kom vi in på ämnet film. Vilket gjorde att hela familjen blev riktigt sugna på att se en. Min värdpappa såg på sin iPhone att filmen "Safety not guaranteed" gick på den närmaste bion om 20min. Så familjen slängde disken i diskhon, kutade ut till bilen och körde iväg.
    Det var faktiskt en rätt bra film. Helt sjuk och jättekonstig. Men så rolig!

KYRKAN

HUR JAG TRODDE DET SKULLE VARA:
 
- En vanlig kyrka, som de vi har i Sverige.
- Ca 20 personer (majoriteten pensionärer)
- En massa trista sånger
- En långtråkig präst som står och läser psalmer
 
 
HUR DET VAR:
 
- Allt ägde rum i en gammal industribyggnad
- Runt 600 pers (majoriteten ungdomar)
- Ett rockband som spelade alla låtarna på så hög volym att hela lokalen skakade
- Prästen såg ut att vara en av medlemmarna i Backstreet Boys. Och istället för att läsa i bibeln gick han igenom betydelsen i ett visst stycke. Han skämtade mycket, drog liknelser till Barack Obama och demonstrerade med små Star Wars-figurer.
 
 
Det var helt enkelt inte det alls som jag hade trott. Det var mer intressant än tråkigt. Jag känner inte att det gjorde mig religiös på något sätt- men det fick mig att förstå mig på religioner lite mer. När jag till exempel tittade mig omkring i rummet och såg alla lyckliga människor och förstod hur viktigt det där var för dem. Att det troligtvis är deras höjdpunkt i veckan. Hur alla var sig själva- fast tillsammans. Många gånger höll jag på att storkna, och ville bara förklara för alla hur de troligtvis går dit helt i onödan. Men så ser jag folks leenden och skinande ögon. Och jag får känslan av att det måste finnas någon högre makt, vare sig det är en Gud, någon form av magi eller vad som helst, någonting måste ha skapat de där människorna, fått dem att gå till just den kyrkan, just den dagen, och fått dem att känna ren glädje. Och jag skulle aldrig, aldrig, aldrig vilja ta den lyckan ifrån dem. Och skulle kunna ge allt för att få fler att känna den.

v. 33

BATMAN- THE DARK KNIGHT RISES
 
ORIGINALTITEL: The dark knight rises
 
GENRE: Action/Thriller

SKÅDESPELARE: Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy m.fl.

OM FILMEN: Inception verkar ha varit inspirationskällan när de skulle anställa skådespelare till den här filmen. Jag fick det till fyra när jag räknade. Det är rätt mycket faktiskt...

OMDÖME: Jag har hört många säga att de inte alls gillade filmen- jag tycker precis tvärt om! Den var riktigt bra! Vi gick och såg den i tisdags (mitt första biobesök i USA), däremot gick den väldigt sent, så jag var rätt trött när den var slut. På grund av tröttheten (inte-riktigt-kan-tänka-till-100%-heten) sa jag "man måste bara älska slutet, jag tror seriöst den här filmen har rekord i..." sen såg jag Amys ansiktsuttryck. Haha, jag hade råkat börja prata på svenska utan att tänka på det... jag antar att det nog lär hända några gånger under det här året.

mi casa

En bra start på dagen

 
Nu på morgonen åkte jag, Amy och två av Amys kompisar och åt frukost på en restaurang jag har för mig hette Miller's (?). Gott var det iallafall! Och väldigt mättande! Jag orkade knappt äta upp hälften.
 
När vi kom hem satt Fletcher i Amys säng. Haha det såg ut som att han låg och läste, så jag var tvungen att ta ett kort på honom:

UU YOGHURT

        Lake Oswego-sjön.
 
Efter en härlig dag med mycket sol och bad i Lake Oswego-sjön var det riktigt gott med lite yoghurt-glass.
 
Såhär går det till på UU Youhurt (mitt nya favoritställe):
 
Du väljer vilka smaker du vill ha på yoghurten samt hur mycket du vill ha.
 
Och vilken topping...
 
Klart!!! Och sååå gott!
 

SEASIDE

Snabbgenomgång av helgen:
 
FREDAG
Jag, Sarah och Luann åkte in till Nike Employee Store. Vilket är den enda Nike-butiken i hela världen där allt i hela butiken alltid har 50% rea. Däremot behöver man vissa kontakter för att komma in- vilket min värdsyster hade, så vi shoppade loss där inne. Efter det åt vi picknick med Sarahs kompisar och några italienare. På kvällen var det bara att börja packa igen, eftersom vi skulle iväg och kolla på Amys volleybollturnering nästa dag.
 
LÖRDAG
Vi tog bilen ner till Oregons kust (Seaside) där vi kollade på beachvolleyboll. Efter en lång dag på stranden gick jag, Amy och Amys kompisar till "Funland", och spelade ett VÄLDIGT beroendeframkallande spel...
 
SÖNDAG (idag)
Turneringen fortsatte och Amys lag vann alltihop! Sen bar det iväg hem igen, och nu sitter jag här i mitt rum. Och är supertrött. Och ska gå och lägga mig. Typ nu.
 
GODNATT!